Tiilijulkisivun pinnoitus

DSC_6453

Tiilipintaiset julkisivut ja tukimuurit ovat haastavia pinnoitettavia alustoja. Tyypillisiä ominaisuuksia tiilipintaisille rakenteille on tiilen suuri kosteuden imukyky sekä vesihöyryn läpäisykyky. Näiden ominaisuuksien vuoksi tiilipintojen pinnoitevalintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota eikä niitä ole syytä pintakäsitellä liian tiiviillä pintakäsittely-yhdistelmillä.

Luonnollinen ja kestävä valinta kalkkihiekka- ja punatiilipintojen pinnoitukseen on Finnseco KS-kalkkisementti- ja Finnseco S-sementtipinnoite. Molemmat tuotteet ovat epäorgaanisia ja ne läpäisevät erinomaisesti vesihöyryä ja soveltuvat hyvin molemman tyyppisille tiilipinnoille. Tiilipintojen ja tiilien tulee olla ehjiä. Käytetyn tiilisaumauksen kunto on myös aina syytä tarkistaa ennen pinnoittamista ja korjata tarpeen mukaan.

Kävin elokuun lopussa 2013 työmatkalla Raumalla ja samassa yhteydessä valokuvaamassa muutaman noin kymmenen vuotta sitten tehdyn tiilipinnoituskohteen, joissa ensimmäisessä on käytetty valkoista Finnseco KS-kalkkisementtipinnoitetta ja toisessa valkoista Finnseco S-sementtipinnoitetta.

Molemmat kohteet olivat edelleen teknisesti ja esteettisesti erinomaisessa kunnossa.

DSC_6403

Finnseco KS-kalkkisementtipinnoitekohde koostuu kolmesta kerrostalosta.

DSC_6383-2

Arkkitehtuuriltaan julkisivujen tiilimuuraus on toteutettu matalalla muuraussaumalla, jolloin pinta kauempaa katsottuna vaikuttaa lähes tasaiselta. Lähempää katsottuna tiilimuuraus ja tiilikuvio on kuitenkin helposti nähtävissä. Lopputuloksena on klassisen ajaton ja yhdenvärinen julkisivu, joka mukailee pehmeästi Finnseco KS-kalkisementtipinnoitteen alla olevaa tiilikuviota ja joka ennen kaikkea kestää suomalaisen ympäristön rajuissa sääolosuhteissa.

Huomion arvoista on, että pinnoitustyö on tehty noin kymmenen vuotta sitten ja kuinka upeassa kunnossa kohteen pinnat edelleen olivat.

DSC_6465-2

Samassa kohteessa oli tehty tiilestä myös autotallirakennus. Finnseco KS-kalkkisementti- ja Finnseco S-sementtipinnoite soveltuvat hyvin myös erilaisten tiilipintaisten ja muiden pintakäsittelemättömien mineraalipintaisten kylmien tukimuurien pinnoitukseen.

DSC_6414

DSC_6420

Erityisesti tukimuureissa on aina syytä käyttää yläpinnalla joko pellitystä tai vastaavaa niin, että vesi ja lumi ei pääse muurin yläosan vaakapinnalle imeytymään muuriin aiheuttamaan vesi- ja pakkasvaurioita. Kuvassa näkyy tyypillinen ja erittäin suositeltava ja toimiva pellitys.

* * * *

Rakennusvuodeltaan vanhemman kerrostalokohteen julkisivuissa tiilipinnat pinnoitettiin vajaat kymmenen vuotta sitten Finnseco S-sementtipinnoitteella.

.DSC_6550

Tässä kohteessa julkisivupinnat oli aikaisemmin maalattu orgaanisella maalilla, joka ei ollut pysynyt kovin hyvin kiinni alustassaan. Korjaustyö tehtiin poistamalla kaikki vanhat maalit vesihiekkapuhalluksella ja korjaamalla hiekapuhalluksen yhteydessä aina jossain määrin vaurioituvat tiilipintaa pehmeämmät muuraussaumat.

Esikäsittelyiden jälkeen kalkkihiekkatiilijulkisivu pinnoitettiin kahteen kertaan sementtisideaineisella Finnseco S-sementtipinnoitteella.

Tuotevalinta on jälleen osoittautunut oikeaksi, kun katsoo kuvista melkein kymmenen vuotta vanhaa julkisivupintaa, joka vuosienkin rankkojen sääolosuhteiden jälkeen näyttää lähes uudelta.

DSC_6573

Kohteen muurassaumat ovat syvemmät, kuin kirjoituksen ensimmäisessä kohdassa. Tämä näkyy valmiissa pinnassa voimakkaampana tiilikuvion näkymisenä ajattoman valkoisessa tasaisessa slammauspinnassa.

DSC_6560

DSC_6563

Molemmat Finnseco-pinnoitteet ovat olleet osana suomalaista julkisivujen pinnoitusta jo yli kolmen vuosikymmenen ajan. Tiilipintojen ja mineraalipintaisten kylmien tukimuurien ja ympäristörakentamisen lisäksi molempia tuotteita on käytetty menestyksellisesti erittäin haastavissa pinnoituskohteissa, kuten esim. ulkomerellä olevien majakoiden tiili- ja betonipintojen pinnoitteena, parvekelaattojen alapinnoissa ja mm. parkkihallien ja -luolien ruiskubetonoiduissa kattoholveissa.

Tuotteet ovat epäorgaanisia eivätkä tiivistä käsiteltyä pintaa tai estä vesihöyryn liikkeitä rakenteissa. Tämä on yksi selvä syy siihen, miksi Finnseco-pinnoitteet kestävät käyttökohteissaan vuosikymmenien ajan.

Mikko Auer

Tikkurila Oyj

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s