Allergiatalo kalkkimaalattiin kesällä 2015

Allergia- ja Astmaliiton Helsingin Meilahdessa sijaitseva arkkitehti Timo Vormalan suunnittelema Allergiatalo maalattiin kesällä 2015 Tikkurilan Finngard Kalkkimaalilla.

DSC_9371

DSC_9375

Rakennus on valmistunut vuonna 1998 ja sen julkisivut ovat olleet värilaastipinnalla kalkkimaalaukseen asti.

 

 

Rappauspintaa ikkuna-alueen ympärillä ennen kalkkimalausta.

Rappauspintaa ikkuna-alueen ympärillä ennen kalkkimalausta.

Rappauspintaa ikkuna-alueen ympäriltä ennen kalkkimaalausta.

Rappauspintaa ikkuna-alueen ympärillä Finngard Kalkkimaalauksen jälkeen.

DSC_9285

Finngard Kalkkimaali jatkaa hyvin rakennuksen Terve talo-periaatteiden mukaista rakentamistapaa, jossa käytetyt rakennusmateriaalit ja työmenetelmät soveltuvat teknisesti oikein rakennukseen myös kosteusteknisesti ja että käsiteltyjen pintojen huolto on pohdittu jo etukäteen.

DSC_9346DSC_9337DSC_9220

Finngard Kalkkimaali ei muuta rakennuksen rapatun julkisivun eikä koko seinärakenteen kosteusteknisiä ominaisuuksia. Sillä saatiin julkisivut esteettisesti tasaväriseksi ja rappaustyön työsaumat häviämään. Finngard Kalkkimaali ei muodosta käsitellylle pinnalle kosteuden liikkumista estävää maalikalvoa.

DSC_9217 DSC_9212 DSC_9208DSC_9316

Kalkkimaaleja on käytetty kalkkisementti- ja kalkkilaastirapattujen massiivirunkoisten rakennusten maalaamiseen jo vuosisatojen ajan. Maalin erinomaisiin ominaisuuksiin kuuluu sen hidas peseytyminen pois maalatulta pinnalta ja helppo huollettavuus. Maalauksen huoltoväli vaihtelee rakennuksen sijainnin ja ilmastorasitusten mukaisesti tyypillisesti noin 15 vuoden molemmin puolin.

DSC_9207

Kalkkimaalaustekniikka on sekin myös hyvin perinteinen. Kalkkimaalin levitykseen on käytetty vuosisatojen ajan luonnonjouhisia esim. hevosen harjasta valmistettuja kalkkiharjoja ja –hakkureita. Nämä työvälineet nostavat tekokuituisia työvälineitä enemmän kalkkimaalia seinälle mahdollistaen tasaisemman ja tasalaatuisemman lopputuloksen.

DSC_9202 DSC_9203

Kalkkimaalaus, jos mikään julkisivumaalaus, on taitolaji. Oleellisia seikkoja onnistuneessa kalkkimaalauksessa on asiallisesti tehtyjen pohjatöiden lisäksi maalattavaksi tulevan rappauspinnan oikeaoppinen kastelu ja kosteana pito ennen maalauksen aloittamista sekä myös riittävä jälkihoito kostuttamalla maalattua pintaa puhtaalla vedellä kastellen. Maalausta ei koskaan pidä tehdä ns. aurinkoseinällä maalin liian nopean kuivahtamisen välttämiseksi. Myös tuulinen ilma lisää alustan sekä kalkkimaalin liian nopeaa kuivumista, joiden seurauksena maalatusta pinnasta voi tulla normaalia laikukkaampaa.

DSC_9376 DSC_9380

Eräs tärkeimmistä kalkkimaalaukseen liittyvistä työteknisistä seikoista on kalkkimaalarin kokemus ja tuntuma syntyvään maalausjälkeen niin, että hän seuraa koko ajan työn edetessä työnjälkeä ja suorittaa maalausta jokaisella maalauskerralla tasaiseksi pinnaksi.

DSC_9286DSC_9296

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s